Detectiewerk/Nosework met je hond voor Groningen en Drenthe

Nieuw in Drenthe en Groningen: detectiewerk/nosework

???????????????????????????????

Maar wat is dat, detectiewerk?
Detectiewerk is wat zoekhonden doen die professioneel worden ingezet om bijvoorbeeld narcotica, explosieven of andere zaken te vinden. Er zijn detectiehonden die kanker kunnen ruiken, een lage bloedsuiker of een ziekenhuisbacterie. De geurenwereld en het reukvermogen van de hond is machtig interessant en fantastisch om mee te werken. Bovendien doet de hond, als neusdier bij uitstek, niets liever. Ook uw hond!

Allereerst moet de hond natuurlijk de specifieke geur worden aangeleerd en moet hij begrijpen wat we van hem willen. Ik gebruik hiervoor gedroogd eekhoorntjesbrood om diverse redenen. Er zijn allerlei leuke spelletjes te doen waarmee je je hond op de geur inprent. Er worden geurboxen gebruikt maar ook allerlei zoekoefeningetjes. Dit zal steeds ingewikkelder worden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het doel is om de hond zo gemotiveerd mogelijk naar die specifieke geur te laten zoeken. De zorgvuldige opbouw die hiervoor nodig is ga je leren. Foutjes zijn bij deze ‘tak van sport’ namelijk gemakkelijk gemaakt. Daarnaast gaat je hond de specifieke geur, als hij die gevonden heeft, voor jou verwijzen. Ook hiervoor zijn tal van oefeningen om deze verwijzing steeds meer te ‘verankeren’.

Eén van de leuke dingen van detectiewerk is dat je met weinig middelen er zelf thuis mee aan de slag kunt. Een kwartiertje detectiewerk maakt een hond al heel tevreden. Ook heel fijn als de wandeling eens om wat voor reden dan ook wat korter is geweest.

Wij gaan werken met de ‘drive’ die al in de hond zit en de training zal daarom, net als bij het praktijkspeuren, vrij zijn van druk of dwang. Detectiewerk is geschikt voor alle honden, alle rassen en leeftijden. Er is geen gehoorzaamheidscertificaat vereist.

© W van Voorst

Voor praktijkspeuren gaat u naar http://www.ikwilspeuren.nl visitekaartje

Advertisements

1 thought on “Detectiewerk/Nosework met je hond voor Groningen en Drenthe

  1. Eigenlijk zocht ik hier al naar met mijn vorige hond, al 12 jaar dus. De oude is overleden en heb nu een hond van 14 maanden. Was dus al weer een tijd aan het googelen en tjakka. Een onderdompel detectie driedaagse. Woon zelf in Den Haag maar ik las zulke leuks dingen over Wendi van Voorst dat de stap om dit in Drenthe te gaan doen snel genomen was. Echt geen spijt van gehad. Een groep van 8 honden van verschillende rassen en ook een verschillend niveau. Iedere hond kreeg de dingen te doen die het aankon plus een stukje uitdaging. Doordat het voor mij allemaal nieuw was leerde ik hierdoor ook gelijk voor de toekomst en hoe nu verder bij. Ik kon nl meemaken hoe ver ze kunnen komen met detectie door de gevorderde honden en ook hoe! De prijs was het meer dan waard! Dus ik zeg als je volgende keer zo een kans krijgt DOEN!!
    Susan Walther

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s